Чи можуть аромати допомогти нам краще спати?

Стаття
Опубліковано 16.11.2023

Чи можуть аромати допомогти нам краще спати? Так, ось чому!

Вони здатні привертати нашу увагу, викликати спогади і навіть впливати на наш настрій. Але як вони можуть впливати на наш сон?

Зв'язок між ароматами та якістю сну

Останні дослідження показали, як на сон впливає нюх, але не тільки це. На сам запах також впливає сон.

Деякі аромати, здається, покращують якість відпочинку, оскільки сприяють розслабленню тіла, що важливо для швидкого засинання та прокидання вранці відпочилими.

Ще в 2009 році дослідження, проведені в Німеччині вченим Борисом Штуком з поліклініки госпіталю Мангейма, виявили чіткий зв'язок між нюхом і якістю сну.

В експерименті брали участь 2 групи людей: перша з ночі ввечері мала приємно ароматизовану спальню; в іншого була спальня, напоєна неприємними запахами. Вранці дослідники попросили їх розповісти про свої сни та емоційно позначити їх як негативні чи позитивні. І тут відкриття стало очевидним: сни описувалися як позитивні, коли люди спали з приємним ароматом, і негативні, коли, навпаки, вони вдихали більше неприємних запахів під час сну.

Ароматерапія і здоровий сон

Використовуючи ефірні олії, ароматерапія має на меті надати тілу та розуму стан благополуччя.

Дослідники з Південної Кореї виявили, як ароматерапія покращує якість сну та зменшує стрес і втому у дорослих і літніх людей.

Засинати в оточенні ароматів

Чисті, ароматизовані простирадла можуть дати нам відчуття внутрішнього спокою, відкриваючи шлях до спокійного сну